top of page

Ubalance i stofskiftet

Stofskifte problemer viser sig ved mange forskellige symptomer. Det kan bla. give sig til udtryk ved træthed, nedtrykthed, manglende evne til at tænke klart, hårtab, fordøjelsesproblemer, ømme muskler og led, m.m

Behandles man kun for symptomerne risikerer du, at kun en del af problemerne behandles.

Et dårligt stofskifte kan eksempelvis være årsag til depression, og så er det stofskiftet der skal behandles - ikke depressionen, som blot er et symptom.

Et dårlig stofskifte kan også føre til forhøjet kolesteroltal og hjerteproblemer. Også her er det stofskiftet og ikke kolesterol (symptomet) der skal behandles.

For lavt stofskifte( Myxødem, Hypothyreose ) påvirker alle organer i kroppen, og de mest typiske symptomer er træthed og kuldskærhed.

Der kan også være et eller flere af følgende symptomer:

• svag og langsom hjerterytme • muskelsvaghed • nedsat appetit • øget vægt • depression • dårlig hukommelse • koncentrationsbesvær • fortykket hud • forstoppelse • hæs og dyb stemme • struma (forstørret skjoldbruskkirtel)

Uanset, hvad årsagen til for højt stofskifte er, er symptomerne de samme. Det høje stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og alle kroppens funktioner bliver uhensigtsmæssigt hurtigere. De hyppigst forekommende symptomer er:

· nervøsitet · indre uro · hjertebanken · rastløshed · let til gråd · koncentrationsbesvær · rysten på hænderne · varmefornemmelse · hurtig puls · svedtendens · vægttab - trods glubende appetit · muskelsmerter · muskeltræthed · løs afføring . træthed · uregelmæssig menstruation

Symptomerne er mangeartede, og man behøver langt fra at have dem alle. Desuden kan symptomerne også forveksles med mange andre sygdomme, og det kan gøre det sværere at stille diagnosen. En blodprøve kan dog hurtigt af- eller bekræfte mistanken om en stofskiftesygdom.

HASHIMOTOS THYREOIDITIS

Hashimotos Thyreoiditis er en autoimmun stofskiftesygdom. Den er opkaldt efter japaneren Hashimoto, der beskrev sygdommen i 1912. Der er tale om en kronisk inflammationstilstand i skjoldbruskkirtlen samtidig med, at kroppen danner antistoffer, der helt eller delvis ødelægger skjoldbruskkirtlen. Produktionen af stofskiftehormon falder i skjoldbruskkirtlens angrebne områder. Kroppen vil derfor søge at stimulere stofskiftehormonproduktionen i resten af kirtlen med øget TSH, og der kan komme struma. Skjoldbruskkirtlens funktion kan blive så nedsat, at det fører til for lavt stofskifte.

Skjoldbruskkirtlen og stofskiftet Skjoldbruskkirtlen er en lille, sommerfugleformet kirtel, der sidder på forsiden af halsen. På latin hedder skjoldbruskkirtlen glandula thyreoidea. Hos voksne mennesker vejer kirtlen under 25 gram. Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonerne trijodthyronin (T3) og thyroxin (T4). Frigivelsen af stofskiftehormonerne fra skjoldbruskkirtlen reguleres af det thyreoidea-stimulerende hormon TSH, som kommer fra hypofysen. Stofskiftehormonerne er vigtige for kroppens energiomsætning og en række andre væsentlige funktioner hos mennesket.

Værdierne kontrolleres via en blodprøve, som alle praktiserende læger kan tage, og disse værdier viser, om stofskiftet er normalt, for højt eller for lavt.

Symptomer Symptomerne kommer ofte gradvist og over en lang periode, og der kan gå en del tid, før man erkender, at man er syg, bl.a. fordi alle langt fra har alle symptomer. Især hos ældre forveksles symptomerne ofte med almindelige, aldersbetingede forandringer.

For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen, og de mest typiske symptomer er træthed og kuldskærhed.

Der kan også være et eller flere af følgende symptomer:

• svag og langsom hjerterytme • muskelsvaghed • nedsat appetit • øget vægt • depression • dårlig hukommelse • koncentrationsbesvær • fortykket hud • forstoppelse • hæs og dyb stemme • struma (forstørret skjoldbruskkirtel)

Diagnose Stofskiftet bestemmes via en blodprøve, hvor TSH, T3 og T4 måles. TSH ligger normalt mellem 0,3 og 4,0. Højere tal indikerer, at kroppen forsøger at stimulere skjoldbruskkirtlen til en højere produktion af stofskiftehormon. Dette kan være første tegn på et begyndende for lavt stofskifte. Måske kan skjoldbruskkirtlen trods den megen stimulation ikke producere tilstrækkeligt stofskiftehormon, og det vil så kunne ses på T3 og T4.

Diagnosen Hashimotos Thyreoiditis kræver ud over ovennævnte, at der er positive antistoffer, antiTPO, i en blodprøve.

I nogle tilfælde, især hvis der også er en stor struma, vil man supplere med en ultralyd-undersøgelse og eventuelt en vævsprøve fra skjoldbruskkirtlen.

Mange behandles med Medicin og det kan også være nødvendigt særligt hvis man har fået fjernet den pga sygdom.

I mange tilfælde kan man komme det til livs ved intensiv behandling hos en alternativ behandler.

Det tager tid men man kan ved alternativ behandling få det bedre ved at fjerne de belastende faktorer og tilføre de rigtige næringsstoffer som feks:

 • Multivitaminer

 • D-vitamin

 • Jod

 • zink

 • selen

 • c-vitamin

 • probiotika

 • fiskeolie

 • L-glutamin

 • Quercetin

 • Undgå gluten

 • undgå sukker

 • palæo kost anbefales

 • Intag æblecidereddike for en bedre fordøjelse Enzymerne

 • Indtag Betain HCL og fordøjelsesenzymer

 • Have fokus på stress

 • Gennemgå eliminationsdiæt for at finde evt allergier.

Ved stress kan anbetales TFT 8 Tankefelts terpi, Tapping) evt coating.


Recent Posts
bottom of page